Welkom op stripplaneet!

Blog

De ontsnapping van Sinterklaas

Posted by Liam on July 10, 2011 at 11:43 AM

Titel: De ontsnapping van Sinterklaas

Nummer: 10

Serie: F.C. De Kampioenen

Schrijver: Hec Leemans

Tekenaar: Hec Leemans

Uitgeverij: Standaard uitgeverij

Pagina's: 30

Categorie: Humor voor alle leeftijden

 

Verwachting:

Na het mijn vorige recensie (De afronaut) had ik nood aan een goede F.C. De Kampioenenstrip. Ik dacht eerst 'Kampioenen in Afrika' te lezen, maar bedacht me omdat ik die toch al een paar keer gelezen had. Ik koos dus voor deze strip omdat ik wist dat ik die vroeger heel goed vond en omdat hij in een top 10 stond van beste F.C. De Kampioenenstrips. Ik verwachtte dus veel van deze strip.

 

Korte inhoud:

Het is bijna sinterklaasdag en de directeur van de gevangenis van onze lievelingsgaragist, DDT, besluit om de heilige man en zijn helper naar de gevangenis te laten komen. DDT komt dit te weten omdat Sinterklaas in de auto van de directeur zijn intrede mag doen en DDT heeft deze auto hersteld. DDT zelf vindt het niet erg om in de gevangenis te zitten, want hij heeft gratis kost en inwonen. Zijn celmaat (Archie Slecht) heeft echter een andere mening. Hij besluit dat het sinterklaasfeest een goede manier is om te ontsnappen. Samen overvallen ze de mannen die Sinterklaas en Zwarte Piet spelen, trekken ze hun kleren aan en ontsnappen ze. In de tussentijd zitten de kampioenen ook niet stil: Boma en Mark spelen Sinterklaas en Zwarte Piet voor Billie, Carmen en Xavier voor de klanten van BTW, Boma heeft 2 strippers ingehuurd verkleedt als Sinterklaas en Zwarte Piet en dan hebben we als laatste Sinterklaas himself met zijn trouwe helper. Deze verschillende Sinterklaas en Zwarte Piet paren zorgen voor veel grappige situaties.

 

Ik weet niet wat jullie ervan vinden, maar ik vind de tekeningen van vroeger (uit deze strip dus) beter dan die van nu (zoals in De afronaut). Er zitten ook veel meer en veel betere grappen in deze strip. Op bijna elke bladzijde dacht ik wel 'deze grap moet ik onthouden als voorbeeld!'. Maar elke keer kwamen er weer nieuwe goede grappen bij! DDT die onder de auto in slaap valt, de gevangenen die sinterklaasliedjes zingen, de gevangenen op de schoot van Sinterklaas, de voetballersneeuwman, Sinterklaas die aan de directeur vraagt 'Ik hoop dat de kinderen eh... uw 'gasten' braaf geweest zijn..', de Sinterklazen en Zwarte Pieten die gearresteerd worden... Geweldig toch? Voor humor geef ik ze een 10/10!

 

Spijtig genoeg ben ik recensent dus moet ik ook negatieve punten van deze strip opnoemen. Gelukkig zijn er dat niet zo veel. Ik heb maar 2 opmerkingen waarvan 1 gewoon een foutje is. Op pagina 18 vertelt Piet aan Sinterklaas dat ze een huis in 1956 hebben overgeslagen. Volgens de serie zou dit best kunnen aangezien Boma in 1947 geboren is en in 1956 dus 9 jaar is. Volgens de strips kan dit echter niet. pas in het 50ste album wordt Boma 50 jaar (dit album is in 2007 getekend, volgens de serie zou hij 60 moeten zijn en niet 50). Als Boma dan pas 50 wordt, is hij in 2005 (wanneer dit album getekend is) 48. Volgens de serie zou Boma pas in 1957 geboren worden en kan de Sint hem dus niet hebben overgeslagen in 1956. Dit was een klein foutje en dus helemaal niet erg. Waar ik me wel aan stoor is Billie. Billie wordt in de strips als een slimme, brave, mannelijke kopie van Doortje voorgesteld. Doortje zelf is niet bepaald mijn favoriete personage en een mannelijke versie hoef ik dus echt niet.. Dezelfde bril, dezelfde haarkleur, heel braafjes gekleed.. In de serie was Billie nooit zo een kopie van Doortje. Persoonlijk vind ik dat als je een strip over de serie maakt, je de personages van de serie exact moet overnemen. Dit is niet gebeurd en dat vind ik jammer. Deze opmerkingen hebben niet zo heel veel met het stripverhaal zelf te maken, maar ik wou het gewoon even bekend maken.

 

Volgens mij is dit één van de beste strips van F.C. De Kampioenen, misschien wel de beste. Ik zal na deze strip nog een paar vermeende toppers lezen en zo mijn top 10 laten weten. Deze strip krijgt een score van 95%.

Categories: F.C. De Kampioenen, 3 sterren

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

1 Comment

Reply ShammaTog
3:38 PM on March 20, 2021 
http://ponlinecialisk.com/ - purchase cialis